РІЧНИЙ ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

Фото без опису

Позаду перший рік нашої з Вами спільної роботи в умовах реформи місцевого самоврядування та впровадження принципів децентралізації. Роботу громади можна відзначити як конструктивну та послідовну, оскільки всупереч непростій соціально-економічній ситуації, викликаній фінансово-економічними змінами й карантинними заходами, пов'язаними з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, ми намагаємося зберігати стабільність та приймати виважені рішення.

Спільними зусиллями вдалось реалізувати чимало із поставлених завдань і досягнути позитивних результатів саме завдяки конструктивній роботі керівництва громади, депутатського корпусу, керівників установ, підприємств та організацій, підприємців, а також активних мешканців громади.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено щорічний звіт селищного голови про свою діяльність та діяльність ради в цілому. Селищна рада як колегіальний орган, представляє спільні інтереси територіальних громад селища та старостинських округів. Звіт – це гарна можливість підбити підсумки зробленого за минулий рік, чудова нагода поділитися пріоритетними планами на майбутнє.

Протягом звітного періоду свою роботу я будував перш за все виходячи з вимог та повноважень, наданих законодавством України і вона є невіддільною від роботи нашого депутатського корпусу, роботи виконавчого комітету, посадових осіб селищної ради. Працюючи однією командою, у своїй діяльності ми намагаємося бути чесними, справедливими й відкритими до людей, стояти на захисті їхніх прав і свобод.            

         Незважаючи на те, що цей рік був не з легких, в першу чергу з причини вирішення проблем організації функціонування територіальної громади, яка є набагато складнішою системою ніж сільська чи селищна рада й поєднує багато повноважень, які раніше вирішувались на районному рівні,  тому ми  продовжуємо роботу пошуку та прийнятті найбільш  оптимальних рішень виходячи з реальних  наших можливостей  в першу чергу фінансових ресурсів.

В жовтні 2020 року після чергових виборів до місцевих рад до складу Кожанської селищної територіальної громади приєдналися Триліська, Пилипівська, Малополовецька, Скригалівська, Волицька, Дмитрівська та Яхнівська громади.

Відповідно до статистичних даних станом на 01 січня 2021 року в 15 населених пунктах селищної ради зареєстровано біля 8050 осіб.

На території громади свої повноваження в межах відповідних старостинських округів здійснюють 7 старост та відповідальні працівники структурних підрозділів селищної ради. Згідно з організаційною структурою, у виконавчих органах Кожанської громади, станом на грудень 2021 року, працює 30 посадових осіб місцевого самоврядування, які мають вищу або базову вищу освіту та відповідають кваліфікаційним вимогам, а також 10 службовців місцевого самоврядування.

 

Прозорість та відкритість

 

Наша громада, як орган місцевого самоврядування, у своїй роботі керується принципами законності, гласності, колегіальності, поєднуючи місцеві і державні інтереси.

Селищна рада є публічною та відкритою у своїй діяльності, про що свідчить робота з висвітлення новин та сесій селищної ради в засобах масової інформації, на офіційному сайті ради, а також на дошках оголошень.

Фото без описуФото без опису

 

Сесійна діяльність

 

Відповідно до вимог статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною формою роботи ради є проведення сесій.

Скликання сесій селищної ради проводиться згідно розпоряджень селищного голови ради при чіткому дотриманні норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту Кожанської селищної ради.

Депутати селищної ради мають можливість знайомитися з проектами рішень, що вносяться на розгляд сесії, завчасно  отримуючи їх на власні електронні поштові скриньки.

Проекти рішень, довідкові матеріали на пленарні засідання готувались працівниками апарату, структурними підрозділами та виконавчими органами ради.  Всі матеріали обов’язково розглядались на спільних засіданнях постійних комісій селищної  ради.

В ході обговорення напрацьовувалась єдина думка по кожному питанню, а за необхідності – вносились зміни та корективи.

Протягом 2021 року відбулося 10 пленарних засідань сесій селищної ради, під час яких було розглянуто 270 питань порядку денного та прийнято відповідні рішення.

Протягом 2021 року прийнято 15 місцевих цільових програм серед яких

в соціальній сфері:

  • Комплексна програма підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Щаслива родина – успішна країна»;
  • Програма організації забезпечення ліками громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи;
  • Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції/ операції об’єднаних сил та членам їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операцій об’єднаних сил та учасників революції гідності Кожанської селищної ради;
  • Цільова програма забезпечення громадян мешканців Кожанської територіальної громади, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціально-дієтичного споживання.

в освітянській сфері:

  • Програма «Дитяче харчування»;
  • Програма «Шкільний автобус».

в сфері медицини:

  • Програма забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну та нецукровий діабет препаратами десмопресину.

в сфері фізичної культури та спорту:

  • Програма розвитку фізичної культури і спорту на території Кожанської селищної ради

в сфері безпеки та протидії злочинності:

  • Програма по забезпеченню охорони публічного порядку, зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян та профілактики правопорушень на території Кожанської селищної ради
  • Програма «Поліцейський офіцер громади» Кожанської селищної ради

А також інші програми у сфері соціально-економічного розвитку, комунального господарства, управління земельними ресурсами.

 

Важливою складовою роботи селищної ради є діяльність постійних комісій селищної ради, які згідно статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є органами ради, створеними для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради. Як показала практика, левова частка роботи з розгляду питань відбувається саме на засіданнях постійних комісій. Саме там опрацьовуються проекти рішень і програм, готуються відповідні висновки, рекомендації з усіх питань, які потім виносяться на розгляд сесії.

У Кожанській селищній раді VІII скликання були сформовані та діяли 4 постійних депутатських комісій:

  • Постійна комісія з питань планування фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, регуляторної політики, охорони здоров’я, освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту населення (голова постійної комісії – Дуганова Ольга Григорівна);
  • Постійна комісія з питань агропромислового комплексу, землекористування та інвестицій (голова постійної комісії – Сідько Василь Дмитрович);
  • Постійна комісія з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження, благоустрою, екології, планування території, будівництва, архітектури, транспорту та зв’язку (голова постійної комісії – Дзигаленко Сергій Васильович);
  • Постійна комісія з питань законності, правопорядку, регламенту, депутатської діяльності та етики, зв’язків з об’єднаними громадами і засобами масової інформації (голова постійної комісії – Павліченко Петро Васильович).

Постійні комісії проводять свою роботу в тісній співпраці зі структурними підрозділами та відповідальними посадовими особами селищної ради.

В цілому організація роботи постійних комісій свідчить про те, що депутати селищної ради налаштовані на цілеспрямовану, конструктивну працю.

 

Діяльність в сфері регуляторної політики

 

        Кожанська селищна рада здійснює регуляторну діяльність — тобто напрям державної політики, спрямований на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між місцевою владою та суб'єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб'єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, що здійснюється в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами країни.

        Всього на 2021 рік до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Кожанської селищної ради було включено 9 проєктів рішень.

        Протягом 2021 року було розроблено та проведений аналіз регуляторного впливу 7 проектів рішень в сфері встановлення місцевих податків та зборів, а також в сфері встановлення правил благоустрою на території Кожанської громади. Дані рішення були висвітлені на сайті, проведені громадські обговорення відповідних проектів рішень та затверджені на сесії Кожанської селищної ради.

 

Бюджетний процес

 

        Невід'ємною умовою реалізації будь-яких програмних заходів є фінансування, тобто успішна реалізація бюджетного процесу.

        Питання формування бюджету, ефективний розподіл та перерозподіл бюджетних коштів розглядалися на всіх без винятку пленарних засіданнях сесії селищної ради.

        Бюджет Кожанської селищної територіальної громади затверджено відповідним рішенням селищної ради від 23.12.2020 року № 03-03-VIІI.

        Згідно даного рішення, із внесеними змінами та доповненнями,  уточнений загальний обсяг доходів  бюджету на 2021 рік складає 72 498,6 тис. грн., в тому числі:

  • загальний фонд 69 611,2 тис.  грн.;
  • спеціальний фонд 2 987,4 тис. грн.      

 

        За 11 місяців 2021 рік в дохід бюджетуКожанської територіальної громади надійшло доходів (без врахування міжбюджетних трансферів) 29 447,5 тис. грн. при плані 26 526,6 тис. грн., що складає 111 %. З врахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло коштів в сумі 63 383,8 тис. грн., при уточненому плані       61 043,2 тис. грн., що складає 103,8 %.

 

Економічний потенціал громади складається з підприємств агропромислового комплексу, фермерських господарств, промислових підприємств та суб’єктів підприємницької діяльності. Провідними промисловими підприємствами на території Кожанської селищної територіальної громади є ТОВ «Фазор» (виробництво органічних хімічних рідин) та ТОВ «Світ Кормів» (виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах).До агропромислового комплексу входять 31 підприємство, які займаються сільськогосподарським виробництвом,в т.ч. 11 фермерських господарств.

 

Бюджетоутворюючими підприємствами Кожанської громади є:

- Кожанка - ТОВ «ФАЗОР»;

- Малополовецьке – СТОВ «Відродження», СТОВ «Перемога»;

- Триліси – ТОВ «Аскон-2007»;

- Пилипівка – ТОВ «СК Корм»;

- Дмитрівка – ТОВ «Волиця-Агро»;

- Скригалівка – ФГ «Полісся»;

- Яхни– ПП «Яхни»;

- Волиця –ТОВ СГП «Настуся».

Крім того, на території громади сплачують кошти по кількох населених пунктах ДП «Фастівський лісгосп» та Агрохолдинги  ПСП «Агрофірма Світанок» та ПСП «Україна».

З метою збільшення дохідної частини бюджету громади проведено аудит використання землекористувачами землі, та створено комісію щодо визначення та відшкодування збитків. За результатами роботи даної комісії опрацьовано 30% земель, проведена робота з користувачами земельних ділянок щодо оформлення та сплати земельного податку/оренди земель. Крім того, проведені перемовини з великими землекористувачами в частині сплати коштів за використання невитребуваних паїв. І це тільки початок.

За рахунок надходжень до Кожанського селищного бюджету за 11 місяців 2021 року було вцілому використано 59 356,0 тис. грн. по загальному та спеціальному фондах. В тому числі:

  • на соціальні видатки (з/п та енергоносії) – 51 500,0 тис. грн;
  • харчування – 238 тис. грн;
  • придбання та послуги -2 800 тис. грн;
  • трансфери по медицині і поліцейському громади – 248 тис. грн.
  • виплати матеріальної допомоги населенню громади – 350 тис. грн;
  • на капіталовкладення – 4 220, тис. грн, в тому числі:
  • 2 100,0 тис. грн – придбання та капітальні ремонти;
  • 1 800, тис. грн – утримання за рахунок платних послуг – харчування в школах і в стаціонарному відділенні ;
  • 320 тис. грн. – витрати за роботи по землеустрою (нормативно-грошова оцінка, аудит землі та інше).

Більш детально про використання бюджетних коштів протягом 2021 року проінформую далі по звіту, при розгляді відповідних  галузей та  розпорядників коштів місцевого бюджету.

 

Надання адміністративних послуг

 

Рішенням Кожанської селищної ради №14-04-VIII від 10.02.2021 року було створено ЦНАП Кожанської селищної ради, затверджено Положення, перелік адміністративних послуг, графік роботи, прийнято на роботу працівників, розроблено та затверджено посадові інструкції.

         В серпні 2021 р. відбулося відкриття ЦНАП в смт Кожанка облаштованого за сучасними вимогами. Також організовано роботу 8 віддалених місць (реєстратора, адміністратора, старост).

        Відповідно до затвердженого оновленого переліку послуг ЦНАП Кожанської селищної ради кількість адміністративних послуг збільшилась. Так передбачено надання 277 адміністративних послуг таких як: реєстрація місця проживання/зняття з реєстрації, паспортні питання, нотаріальні послуги, реєстрація нерухомості, реєстрація бізнесу, земельні питання, питання пов’язані з будівництвом, питання місцевого значення, адміністративні послуги соціального характеру, видача документів дозвільного характеру та інші.

        За звітний період було надано 6502 адміністративні послуги. Фізичні та юридичні особи, які отримали адміністративні послуги, сплатили до селищного бюджету кошти у сумі 221,7 тис. грн.

Фото без опису

Соціальний захист населення громади

 

        Соціальне забезпечення – одна з головних функцій держави, яка здійснюється завжди і за будь-яких умов на користь непрацездатних і хворих людей, пенсіонерів, безробітних, багатодітних, малозабезпечених. За останні роки, нажаль, збільшується кількість громадян, які потребують соціального захисту. Соціальний захист громадян похилого віку, інвалідів, внутрішньо переміщених осіб та інших соціально незахищених верств населення полягає у наданні послуг з соціальної підтримки населення (державні допомоги, компенсації, пільги, субсидії, тощо).  Ці та інші заходи по забезпеченню прав та соціальних гарантій на території Кожанської селищної ради здійснює відділ соціального захисту населення.  У 2021 році для прийняття та опрацювання документів запроваджена інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», завдяки якій створюється «електронна» справа заявника і за один робочий день файл передається до управління соціального захисту райдержадміністрації. До програмного комплексу підключено 8 віддалених робочих місць Центру надання адміністративних послуг та відділ соціального захисту населення селищної ради. На 01.12.2021 р. прийнято 585 заяв на різні види соціальних допомог.

 

        В 2021 році створено Центр надання соціальних послуг, що надає послуги особам похилого віку, особам з інвалідністю, сім’ям/особам з дітьми які перебувають в складних життєвих обставинах, сімейним формам вихованням (опікунам, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям). Для них працюють 2 відділення:

- відділення соціальних послуг за місцем проживання та соціальної роботи, надає соціальні послуги одиноким громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності та потребують сторонньої допомоги, надання  соціальних послуг в домашніх умовах згідно з медичним висновком. У відділенні отримують послуги 60 осіб похилого віку та особи з інвалідністю, які потребують соціальних послуг, а також відповідно до соціального паспорту Громади наявні 2017 потенційних клієнтів. У відділенні соціальних послуг за місцем проживання працюють 6 соціальних робітників. На даний час на обслуговуванні 65 осіб. Також у Відділенні введено посади 2 фахівців із соціальної роботи, які надають послуги сім’ям, що перебувають в складних життєвих ситуаціях та сімейним формам виховання.

        Станом на 01.12.2021 р. соціальні послуги отримують 42 сім’ї в СЖО, 1 дитячий будинок сімейного типу, 1 прийомна сім’я, 9 сімей опікунів, 22 сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю, 11 осіб, з числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

- відділення надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання за адресою: с. Малополовецьке, вул. Паркова 3а. Відділення розраховане на 32 ліжка,  на даний час зайнятість складає 20 ліжок. У Відділенні працюють 18 осіб, з них 9 - медичні працівники. Існуютьдосить серйозні питання щодо подальшого утримання даного закладу за рахунок коштів місцевого бюджету, тому з метою повноцінного функціонування Відділення розміщує інформацію на електронних ресурсах про діяльність та можливість отримання соціальних послуг мешканцями з інших громад, за плату. Відділення працює цілодобово.

 

        В 2021 році створена Служба у справах дітей Кожанської селищної ради.  У Кожанській громаді нараховується 1276 дітей, в тому числі:

- 11 дітей-сиріт;

- 18 дітей позбавлених батьківського піклування;

- 328 дітей з багатодітних сімей;

- 1 прийомна сім'я, в якій виховується 2 дітей;

- 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 8 дітей вихованців;

- 2 дітей перебуває в Боярському обласному будинку дитини.

        На первинному обліку служби у справах дітей Кожанської селищної ради перебуває 17 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 5 дітей перебуває на обліку, як такі, що знаходяться в складних життєвих обставинах.

        Створено Комісію з питань захисту прав дитини та Координаційна рада з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми. На засіданнях комісії з питань захисту прав дітей розглядались питання про неналежне виконання батьківських обов’язків; взяття дитини на облік як такої, що перебуває в складних життєвих обставинах; надання дозволу на укладення договору дарування частини житлового будинку, право користування якою мають неповнолітні діти; на укладення договору купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки на ім'я неповнолітнього; вирішувалися питання реєстрації дітей та інші.

        У 2021 році виділені коштів в сумі 100 тисяч гривень з обласного бюджету для розроблення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт дитячого будинку сімейного типу родини Гнатюк в селі Ставки. Дана будівля перебуває в комунальній власності Кожанської селищної ради.

        В 2021 році проводилась компанія оздоровлення дітей за результатами якої оздоровлено 36 дітей пільгових категорій – сироти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних сімей та діти, що перебувають в складних життєвих обставинах. Розпочато облік дітей, які потребують оздоровлення та вже з 2022 року буде виконуватись відповідна місцева програма.

 

Робота закладів охорони здоров'я

 

Один із пріоритетних напрямків роботи Кожанської селищної ради – забезпечення населення якісною медичною допомогою. 

В 2021 році медична допомога населенню громади надавалась КНП ФРР «Центральна районна лікарня», 5 ФАПами і 5 медичними амбулаторіями сімейної  медицини, які функціонують на території Кожанської ОТГ. Первинна медична допомога надавалась 3 сімейними лікарями, що вели амбулаторний прийом хворих на території громади.

Нажаль, даний вид послуг надавався на неналежному рівні, особливо в питаннях графіку роботи сімейних лікарів  в медичних закладах громади,оплати заробітної плати середнього та молодшого медичного персоналу, матеріально- технічного та медикаментозного забезпечення закладів медицини громади та ряду інших питань.

Тому, в вересні 2021 року з метою підвищення рівня медичного обслуговування населення Кожанської громади було створено власне КНП «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини». З початку 2022 року, медична допомога населенню громади надаватиметься  4 –ма сімейними лікарями та оновленим штатом інших медичних працівників в 2 амбулаторіях загальної практики сімейної медицини (смт Кожанка, с. Триліси), 4 пунктах здоров’я (с. Пилипівка, с. Малополовецьке, с. Дмитрівка, с. Скригалівка) та 2 фельдшерсько – акушерських пунктах (с. Яхни, с. Волиця).

Сьогодні Центр вирішує 3 першочергові задачі:

  • підготовка пакету документів для отримання ліцензії на впровадження діяльності в сфері надання медичної допомоги;
  • укладання з Національною Службою Здоров’я України відповідного договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій;
  • кадрове забезпечення Центру.

Протягом 2021 року за рахунок місцевого бюджету профінансовано:

  • оплата комунальних послуг – 230 тис. грн.;
  • виплата частини заробітної плати молодшому медичному персоналу – 63 тис. грн.
  • повірка апаратури та ремонт (обслуговування) медтехніки, придбання матеріалів (тонометрів, медичних стрічок тощо).

За спонсорські кошти в деяких медичних закладах Кожанської громади встановлені конденціонери (с. Дмирівка – Покровський В.І., с. Пилипівка – ТОВ «Світ Кормів»).

Видатки закладів охорони здоров'я громади в 2022 році  здійснюватимуться як за рахунок нашого бюджету, так і за рахунок коштів  Національної Служби Здоров’я України.

Вірю,що ми реально побачимо значні зміни на краще в сфері медичних послуг.

Медичні послуги вторинного рівня жителям Кожанської громади надає Фастівська центральна районна лікарня Київської області.

 

Діяльність закладів культури та спорту в громаді

 

На території Кожанської громади збережена мережа закладів культури. В її склад входить 8 будинків культури та 1 музей. Бібліотечні фонди збережені в 7 населених пунктах. Сьогодні  в  установах культури працює 27 осіб. У клубних закладах працює 11 клубних  формувань, 1 колектив носить звання “народний”- аматорський колектив «Горлиця».

Протягомроку клубними установами проведено близько 100 заходів. В свою чергу, ряд святкових заходів, звичних для місцевих мешканців, довелося відмінити через запровадження карантину пов’язаного з недопущенням поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

Протягом року були проведені поточні ремонтні роботи в Малополовецькому закладі культури (перекрито дах) за рахунок спонсорських коштів  від СТОВ «Відродження»;

Актуалізовано проектно-кошторисну документацію на проведення ремонтних робіт будинку культури в с. Пилипівка, є в плані 2022 року – здійснити капітальний ремонт даного закладу за кошти державного чи обласного бюджету в співфінансуванні з нашого бюджету;

Придбано кондиціонер в будинок культури смт Кожанка за рахунок спонсонрських коштів від ТОВ «Фазор».

 

Щодо розвитку фізичної культури та спорту, то протягом 2021 р підготовлено та затверджено на сесії селищної ради програму розвитку фізичної культури і спорту на території Кожанської селищної ради; призначено спортивного інструктора з футболу. Загалом на території Кожанської селищної ради наявні 13 футбольних полів, 16 спортивних майданчиків, 9 спортивних залів, 7 стадіонів. Наявна матеріально-технічна база спортивних об’єктів у певній мірі задовольняє потреби жителів Громади і особливо молоді у зайнятті фізичною культурою і спортом.

В громаді пріоритетним видом спорту є футбол. Проводяться змагання для сільських спортсменів, чемпіонати району, області з футболу, міні-футболу, тим самим, розвивається масовий спорт. В даному напрямку високі результати серед футбольних команд показують ФК «Субот», ФК «Кожанка», ФК «Ардіс».

Восени 2021 року с. Триліси відбулося відкриття  «активного» парку, який створили у рамках проєкту Президента України Володимира Зеленського «Активні парки – локації здорової України» спрямованого на організацію оздоровчої рухової активності громадян. Координатором по активних парках є Кутя Павло Миколайович, який бере участь тренінгах для координаторів проекту "Активні парки".

Фото без опису Фото без опису

        В кінці року вже прийняті відповідні програми на 2022 рік з метою продовження розвитку різних видів спорту на території громади.

 

Функціонування закладів освіти на території селищної ради

 

З січня 2021 року відділом освіти, культури, молоді і спорту Кожанської селищної ради було вжито усіх заходів щодо продовження забезпечення функціонування системи освіти у молодій громаді, її подальшого розвитку й створення умов для рівного доступу дітей до якісної освіти.

У Кожанській ТГ функціонує:

  • 2 заклади дошкільної освіти;
  • 3 заклади загальної середньої освіти;
  • 3 навчально-виховні комплекси «школа-дитячий садок»
  • 2 філії ЗОШ.

 Всі заклади освіти забезпечені педагогічними кадрами.

Здобуття загальної середньої освіти

У громаді в поточному навчальному році навчається 741 здобувачі освіти. До лав першокласників було прийнято 71 дитину, для яких були закуплені нові учнівські меблі, придбано дидактичні матеріали, комп’ютерну та мультимедійну техніку. 87 учнів 4-х класів продовжують навчання за Концепцією «Нової Української школи».

Щодо попереднього навчального року, то у 2020/2021 навчальному році у 8-ми закладах загальної середньої освіти громади навчалося 758 учнів. Кількість випускників 9-х класів становила 54 особи, з них 4 учні отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою (1 учень ОЗЗСО Кожанський НВК «Заклад загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти», 2 учні Скригалівського ЗЗСО І-ІІ ступенів, філії  Опорного закладу загальної середньої освіти Кожанський НВК, 1 учениця Півнянського ЗЗСО I-IІI ступенів).

Кількість випускників 11-х класів закладів освіти Кожанської селищної ради у минулому навчальному році становила 26 осіб, з них двоє учнів було нагороджено Золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» (Опорний ЗЗСО Кожанський НВК «Заклад загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти» - 1 учениця, 1 учень Пилипівського ЗЗСО I-IІI ступенів).

Пріоритетним завданням є забезпечення організованого підвезення учасників освітнього процесу до закладів освіти. Розроблені та затвердженні в установленому порядку маршрути та графіки руху автобусів. Підвезення здійснюється за допомогою 3 шкільних автобусів, а також завершуються ремонтні роботи ще 1 шкільного автобусу. 

За кошти державного бюджету планується придбати в січні 2022 року 2 нових автобуси, що дасть можливість забезпечити на належному рівні підвіз дітей до закладів освіти.

Невід’ємною складовою частиною роботи щодо поліпшення та збереження здоров’я дітей та підлітків є збалансоване та раціональне харчування. У 2021/2022  навчальному році харчування дітей закладів освіти Кожанської селищної ради організовано відповідно до Програми «Дитяче харчування на 2021-2022 роки». Станом на жовтень 2021 р. у закладах освіти харчується 160 дітей, з них - 113 дітей пільгових категорій.

В рамках підготовки закладів освіти до навчального року з місцевого бюджету було виділено 78 000 грн. на придбання матеріалів для здійснення поточних ремонтів закладів освіти.

Для здійснення співфінансування в рамках реалізації Концепції «Нова Українська школа» з місцевого бюджету виділено  49,4 тис. грн. на закупівлю меблів для першокласників (72 комплекти), на закупівлю дидактичних матеріалів - 8 300 грн. Закуплене комп’ютерне обладнання для учнів 1-х класів.

Підписано договір  на поточний ремонт котелень закладів освіти, заміну запчастин  та промивку котлів  на загальну суму 100 тис.грн.;

З метою вжиття заходів для створення безпечних умов для учасників освітнього процесу, забезпечення дотримання правил пожежної та електробезпеки, здійснено виміри опору та ізоляції, заземлення, заходи щодо блискавкозахисту в закладах освіти громади; здійснено технічне обслуговування вогнегасників; проведено навчання осіб, відповідальних з питань пожежної безпеки, ОП, ЦЗ.

Відділом ОКМС Кожанської селищної ради за залишки коштів освітньої субвенції, що сформувались на 01.01.2021 року в сумі 827,4 тисгрн. проведені наступні роботи:

40,0 тис грн. на здійснення заходів, пов'язаних із забезпеченням пожежної безпеки( на придбання світильників для Кожанського ЗЗСО І-ІІ ступенів, ОЗЗСО Кожанського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ступенів –ЗДО», Пилипівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів,Триліського ЗЗСО І-ІІІ ступнів ім. Ю.С. Коваленка);

119,4 тис. грн. на оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти ( на закупівлю стільців для ОЗЗСО Кожанського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ступенів –ЗДО», на закупівлю дошок для Пилипівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, для придбання дошки мультимедійної для ОЗЗСО Кожанського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ступенів –ЗДО», на придбання комп’ютерного обладнання);

5,0 тис. грн. на придбання витяжки для закладу освіти (Скригалівський заклад),

104,0 тис. грн. на придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти ( на придбання холодильників для закладів освіти: ОЗЗСО Скригалівського ЗЗСО І-ІІ ступенів,Триліського ЗЗСО І-ІІІ ступнів ім. Ю.С. Коваленка) ; на придбання електричних плит дляТриліського ЗЗСО І-ІІІ ступнів ім. Ю.С. Коваленката Пилипівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів;

260,0 тис. грн. на капітальний ремонт туалетних приміщень для Триліського ЗЗСО І-ІІІ ступнів ім. Ю.С. Коваленка;

299,0 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації  на капітальний ремонт на приміщення з прибудовою харчоблоку та спортзалу  для ОЗЗСО Кожанського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ступенів –ЗДО».

 

Дошкільна освіта

Для реалізації принципу наступності між дошкільною освітою і початковою школою, формування готовності дитини до навчання у закладі загальної середньої освіти вирішується питання охоплення дошкільною освітою дітей 5-річного віку шляхом функціонування гуртків підготовки до школи при закладах ЗСО.

Відповідно до мережі, затвердженої рішенням  Кожанської селищної ради від 10.02.2021 р. № 22-04-VII у Кожанській громаді функціонує 2 заклади дошкільної освіти та 2 заклади дошкільної освіти у складі навчально-виховних комплексів, кількість вихованців яких разом становить 120 дітей. Так, працюють групи короткотривалого перебування (с. Яхни, с. Малополовецьке) та гуртки «Дошкільнятко» (с. Пилипівка, с. Дмитрівка).  Дітей з с. Пилипівка і с. Триліси обслуговує Триліський ЗДО.

Разом з тим, залишаються неохопленими дошкільною освітою певна кількість дітей з с. Скригалівка. З метою усунення даного недоліку Кожанська селищна рада проводить роботи щодо відкриття дитячого садочка при Скригалівському ЗЗСО І-ІІ ст., а саме змішаної групи розрахованої на 20 дітей.Відкриття даного закладу заплановано в січні 2022 року.

 

Позашкілля

Важливою формою позакласної роботи в закладі освіти є гурткова робота. У 2021/2022 н.р. у закладах освіти Кожанської селищної ради функціонує 10 пришкільних гуртків. Зокрема: «Чарівні  пальчики»,«Моделювання іграшок-сувенірів», «Умілі руки» у Триліському ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Ю.С.Коваленка; «Декоративно-ужиткове мистецтво», «Джура» у Кожанському ЗЗСО І-ІІ ступенів; Вокальне мистецтво «Барви», «Юні краєзнавці», «Лісівники» у Півнянському ЗЗСО І-ІІІ ступенів; «Декоративно- ужиткове мистецтво» у Пилипівському ЗЗСО І-ІІІ ст.; «Музична мозаїка» у ОЗЗСО Кожанський НВК. Всього охоплено гуртковою роботою 165 дітей.

 

Серед пріоритетних завдань в сфері освіти слід виділити:

- продовження роботи, спрямованої на модернізацію мережі закладів освіти, відповідно до вимог законів України «Про освіту» та  «Про повну загальну середню освіту», враховуючи потреби населення;

- зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти;

- розвиток позашкільної освіти у громаді, збереження вже існуючої мережі шкільних гуртків, забезпечення оптимальних матеріально-технічних умов для максимального охоплення дітей та учнівської молоді позашкільною освітою.

        Непростим питанням для громади є питання оптимізації шкільної мережі в частині малокомплектних шкіл з великими будівлями та значними витратами на енергоносії. До цього питання будемо підходити виважено та  вирішувати разом з громадою.

 

Землеустрійта містобудівна документація

Основним ресурсом Кожанської Громади є земельні ресурси.

Площа території? Кожанської громади складає 334,9 км²,із них 23 542,04 га (69%) займають сільськогосподарські землі; 1 184,02 га (3,5%) – площі під забудовою.Структура земельного фонду селищної ради свідчить, що більш як 3/4 території зайнято сільськогосподарськими землями.Орієнтовна площа, яка обробляється агропромисловими підприємствами складає 14118,4 га.

Протягом 2021 року були укладені 11 договорів оренди з сільгоспвиробниками загальною площею 70,75 га.

До селищного бюджету в 2021 році по сплаті за землю (оренда плата, земельний податок) надійшло коштів в сумі 5 093,8тис. грн., при плані 5 162,7 тис. грн. 

На території Кожанської селищної ради розташовано 34 садівничих товариств.

На замовлення Кожанської селищної ради в 2021 році вже виготовлена нормативно-грошова оцінка на всю громаду, завдяки якій виникла можливість застосовувати єдиний підхід під час розрахунку земельного податку, розміру орендної плати, втрат лісогосподарського та сільськогосподарського виробництва, для розрахунку оплати державного мита під час проведення нотаріальних дій.

Як вже раніше зазначалося, протягом 2021 року проведений аудит земель за межами населених пунктів.  За результатами проведеної роботи виявлено 1868 га необґрунтованого обробітку, а також розпочата робота комісії щодо визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам. Спільно з представниками податкової інспекції та прокуратури опрацьовано 30% земель та вже сплачена частина коштів до цільового фонду на розвиток громади. Також постійно проводилась активна робота з податковою інспекцією щодо нарахування земельного податку громадянам, які не подають відповідні декларації і є боржниками по сплаті даного податку до селищного бюджету.

Щодо містобудівної документації, то протягом року проводились активні роботи щодо розробки генерального плану с. Малополовецьке та с. Тарасівка. Так на кінець року вже відкоригований та профінансований даний проект генерального плану. На сьогоднішній день, очікуємо результатів погодження експертами містобудівної ради при Київській облдержадміністрації.

На найближчий час запланована розробка детальних планів територій населених пунктів Триліси та Яхни, оскільки вже наявні генеральні плани зазначених сіл. Також заплановано дофінансування розроблення генеральних планів с. Дмитрівка та с. Півні.

Восени 2021 року розпочалися роботи щодо розробки Комплексного плану просторового розвитку Кожанської селищної ради. Цей документ є одночасно і містобудівною документацією і документацією із землеустрою, та визначає планувальну організацію, функціональне призначення території, визначає основні принципи і напрями формування єдиної системи громадського обслуговування населення, її інфраструктури, благоустрою, охорони навколишнього середовища.

 

Дорожньо-транспортна інфраструктура і комунальне господарство

 

Громада має розгалужену мережу автомобільних доріг. На території громади діє 8 регулярних приміських автобусних маршрутів загального користування. Послуги з перевезення пасажирів на маршрутах загального користування надають 5 фізичних осіб-підприємців і 1 підприємство ТОВ "Фастів Авто Транс". Розпочаті роботи по  формуванню мережі автобусних маршрутів. Транспортне сполучення в з районним центром – автобусне. Є потреба в організації внутрішнього транспортного сполучення між населеними пунктами в межах Кожанської громади.

Залишається непростими питаннями щодо регулярності та зручності затверджених графіків автобусних маршрутів з перевезення пасажирів, а також питання санітарного та естетичного вигляду в салонах автобусів, які обов’язково будемо вирішувати.

Залізничне сполучення в Кожанській громаді здійснюється функціонуванням залізничних станцій Кожанка і Триліси – проміжними станціями Козятинської дирекції Південно-Західної Залізниці.

З метою недопущення соціальної напруги серед населення та забезпечення реалізації прав пільгових категорій громадян, які проживають на території громади, прийнята місцева програма щодо фінансування видатків на  компенсаційні виплати за пільговий проїзд в залізничному транспорті на 2021-2022 роки.

Пріоритетним завданням для Кожанської селищної ради є своєчасне здійснення поточних ремонтів автомобільних доріг та забезпечення належної дорожньої інфраструктури в населених пунктах ОТГ.

Між населеними пунктами громади існують автомобільні дороги загального користування місцевого значення (С102401 Скригалівка-Яхни-Степове, С102409  Пилипівка –Єлизаветівка, О102402 Триліси - Малополовецьке, О102404 Фастів –Скригалівка, О102406 Скригалівка- Яхни через Кожанку, О102409 Фастів –Волиця, О102408 Малополовецьке – Шамраївка  через Дулицьке) їх протяжність складає 65,6 км. За кошти обласного бюджету були проведені поточні ремонти частин доріг в смт. Кожанка, Дмитрівка, Півні, Пилипівка. Королівка, Триліси, Яхни, а також капітальний ремонт ділянки дороги державного значення Т 1013 в с. Малополовецьке.

Фото без опису

Загальна протяжність вулиць (доріг) комунальної власності по Кожанській територіальній громаді складає 224,1 км.

У 2021 році на утримання та розвиток автомобільних доріг за рахунок місцевого бюджету направлено коштів в розмірі близько 500,0 тис. грн., зокрема на:

  • Поточний ремонт доріг (струменевим методом) – 144,0 тис. грн.
  • Поточний ремонт доріг шляхом улаштування основ та покриттів з пісчано-гравійних сумішей- 189,6 тис. грн.
  • Грейдерування доріг – 24,0 тис. грн.

Враховуючи зношеність та стан доріг місцевого значення, безумовно необхідно виділяти більше коштів  на  їх утримання та проведення ремонтів.  Враховуючи, що в 2022 році з державного бюджету до обласних  бюджетів надано цільову  субвенцію  на вказані цілі з  подальшим спрямуванням коштів до бюджетів громад з урахуванням власних коштів  плануємо  суттєво збільшити  фінансування  на вказані потреби.

Протягом листопада і грудня проводились оновлення проектно – кошторисної документації по капітальному ремонту комунальних доріг сіл Кожанка,Триліси, Малополовецьке, Волиця, Півні, Яхни.

Щодо комунального господарства, то Протягом звітного періоду Кожанською селищною радою створено комунальне підприємство «Добробут» з метою організації забезпечення належного рівня та якості робіт (послуг) з благоустрою, комплексних заходів з утримання територій населених пунктів у належному стані, їх санітарного очищення, збереження об'єктів загального користування тощо.

Підприємство належно утримує, розвиває й обслуговує всі населені пункти Кожанської громади. З моменту створення працівниками КП «Добробут» проведені роботи зі скошування трави та поростей бур’янів, прибирання кладовищ, ліквідації сміттєзвалищ, прибирання братських могил та пам’ятників загиблих воїнів Великої вітчизняної війни, фарбування огорож, фарбування зупинок громадського транспорту, санітарна обрізка дерев, тощо. Також були проведені роботи з догляду за парковими зонами та скверами. Працівниками благоустрою проводяться роботи по заготівлі дров до опалювального періоду.

 

Важливим завданням є підтримка діючого вуличного освітлення та впровадження нових проектів мережі вуличного освітлення.

Протягом поточного року завдяки підключенню електроенергії до мереж вуличного освітлення засвітились вулиця Польова в Яхнах та  вулиці Вишнева, Нова, Ланова в  Трилісах.

В населених пунктах Кожанської громади заплановані роботи із подовження  ліній вуличного освітлення та продовження заміни вуличних ламп на енергоефективні лед-світильники.

Також в грудні проводиться актуалізація по всіх проектах, які були передані з сільських рад та є застарілими (терміни виготовлення  до 2018 року), плануємо в 2022 році  здійснити реконструкції мереж с. Волиця,Півні, Малополовецьке, Тарасівка за рахунок обласного та місцевого бюджету. 

 

Не менш важливе і питання здійснення благоустрою.

Постійно проводилась робота з населенням громади щодо заключення договорів на вивезення ТПВ. Послуги з вивезення твердих побутових відходів по Кожанській громаді надає спеціалізоване підприємство ПП «ТІМ». Вивезення сміття здійснюється відповідно до графіку. За 9 місяців 2021 р. загальна кількість вивезеного сміття від населення складає 457 тон/м³, від бюджетних установ - 65 тон/м³.

Постійно проводяться роботи у сфері благоустрою населених пунктів, в т.ч. і ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Так, протягом звітного періоду ліквідовано 21 сміттєзвалище. Пріоритетним завданням на 2022 рік для комунального підприємства «Добробут» є придбання спеціалізованої техніки для покращення проведення робіт в сфері благоустрою та в сфері поводження з побутовими відходами.

 

Безпека громади

При комунальному підприємстві «Добробут» функціонує підрозділ пожежної охорони Кожанської територіальної громади. Силами місцевих пожежників вдалося ліквідувати близько 20 пожежних ситуацій на території громади.

Є питання щодо забезпечення належним одягом та матеріально-технічними засобами, утримання в належному стані діючого спеціалізованого транспорту, тому вони будуть  вирішуватися вже в наступному році.

В звітному періоді завершений державний проєкт «Поліцейський офіцер громади». 23 вересня 2021 року, в Кожанській територіальній громаді відкрито поліцейську станцію. Поліцейський офіцер пройшов відповідне навчання та отримав службовий автомобіль. За кошти місцевого бюджету проведені ремонтні роботи та облаштування меблями службового приміщення, а також закуплена комп’ютерна техніката перераховано 20,0 тис. грн для забезпеченням пальним.

Фото без опису

Шановні мешканці громади!

Узагальнюючи зроблене за звітний період, хочу зауважити,що сьогоднішній результат роботи – це колективна праця кожного депутата, кожної постійної комісії, сесійна робота, діяльність виконавчого комітету та апарату ради і, безумовно, робота кожного мешканця громади.

Основна мета звіту – не тільки проаналізувати діяльність ради за звітний період, а й разом визначитись щодо основних напрямків та пріоритетів в подальшій роботі.

Завдяки реформі децентралізації ми створюємо сприятливі умови для праці та проживання жителів громади.

Вся робота і моя, як голови, і виконавчого апарату у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне наше рішення, кожний наш практичний крок.

Я вдячний усім, хто допомагав селищній раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями.

Закликаю всіх і надалі працювати з повною віддачею та благо наших мешканців і переконаний, що тільки спільними зусиллями ми зможемо створити та розбудувати процвітаючу громаду.

З великим задоволенням буду приймати від Вас поради, пропозиції, Ваше бачення у подальшій роботі селищної ради.

Миру та порозуміння нам усім у Великій родині Кожанської територіальної громади!