Фото без опису 

Почувши сигнал тривоги, що сповіщає про надзвичайну ситуацію, якщо ядерний вибух застав Вас на вулиці, негайно прямуйте  в укриття або закрите приміщення. Радіоактивний матеріал може осідати ззовні на стіни і дахи будівель, тому краще триматися в укритті (закритому приміщенні) подалі від стін та даху. Щоб повітря не попадало в приміщення зачиніть та ущільніть всі отвори (вікна, двері, люки тощо) підручними засобами: скотчем, змоченою тканиною. Вимкніть всі системи вентиляції, кондиціонери, обігрівачі. По можливості перейдіть в приміщення без вікон та зовнішніх дверей. Залишайтесь в укритті протягом 24 годин, поки не надійдуть інші вказівки від органів влади.

     Якщо ядерний вибух застав Вас на вулиці, побачивши спалах у небі (або відображення його від поверхні), ні в якому разі не дивіться в ту сторону. Це може обернутися опіком роговиці, очей, сліпотою. Якщо немає укриття, намагайтеся знайти  в секундної доступності поглиблення або виступ, за яким можна укритися від ударної хвилі та обломків.  Негайно лягти на землю ногами в сторону вибуху, обличчям вниз, підкласти руки під себе, щоб захистити їх від опіків і травм. По можливості прикрити вуха навушниками – це захист від баротравми. Прикрийте рот і ніс маскою, шарфом, хусткою або тканиною від одягу, дихайте через них.  Але ці засоби не можуть повністю захистити від опромінення. Тому важливо як можна  скоріше попасти в укриття.

     Перед тим як увійти в укриття знезаразьте себе, обережно зніміть верхній одяг, при цьому намагайтеся якнайменше торкатися шкіри забрудненим одягом. Забруднений одяг складіть в поліетиленовий пакет або герметичну ємкість, тримайте його подалі від людей і тварин. Будьте на дистанції від інших людей в приміщенні, не торкайтеся них, ви можете  викликати додаткове радіоактивне забруднення один одного.  Помийтесь, якщо є така можливість: в першу чергу обличчя, повіки, вії, вуха,  руки та відкриті частини тіла. Якщо є можливість – прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, щоб не закріпити радіоактивний матеріал. Для миття можна використовувати водопровідну воду, якщо не було офіційних повідомлень про заборону її використання, або бутильовану воду. Якщо немає доступу до води, використовуйте вологі серветки, вологі паперові рушники або вологу чисту тканину. Не тріть і не дряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у рани. При можливості одягніть чистий одяг. Допоможіть рідним і близьким виконати дії, перераховані вище. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі.

       Не їжте і не торкайтеся поверхонь, які можуть бути радіоактивно забруднені. Їжу і воду краще використовувати із закритих упаковок, герметичних контейнерів, закритих пляшок.

       Залишайтесь в укритті протягом 24 годин, якщо від органів влади не було інших інструкцій. Не виключайте засобів звязку, щоб не пропустити повідомлень.

  Якщо члени Вашої сім’ї на момент застосування ядерної зброї були в іншому укритті, вони повинні залишатися там. Ви повинні пам’ятати, що в любому приміщенні безпечніше, ніж на вулиці.

       Якщо ви знаходитесь вдома необхідно щільно закрити вікна, двері, зашторити їх щільною  тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах. Їжу триймайте лише у закритих приміщеннях. Забрати продукти в холодильник або інші надійні для захисту місця, максимально ізолюйте їх від зовнішнього впливу (харчова плівка, контейнери, тощо), подбайте про запаси води. Вживайте воду лише з перевірених джерел, вона найбезпечніша з водопроводу з артезіанських джерел або інших закритих джерел. Залишайтесь у приміщенні протягом 24 годин. Домашніх тварин тримайте в укритті. Слідуйте за інформацією: увімкніть радіо, телевізор або інтернет, підключіться на Telegram-канал ДСНС, Національної поліції, інших державних органів і прослухайте повідомлення про подальші дії.

       Якщо Ви в автомобілі – зупиніть автомобіль на безпечній частині дороги, закрийте всі вікна, двері, люки і отвори, перекрийте потік повітря ззовні. Прийміть захисну позу: закрийте голову руками і опустіть лікті на коліна; по можливості прикрийте вуха навушниками - це захист від баротравми. Прикрийте рот і ніс маскою, тканиною одягу чи хусткою, дихайте через них, доки не попадете в укриття. Після вибухової хвилі потрібно бігти в укриття (підвал, бетонне укриття, будь-яке закрите приміщення з мінімальною кількістю вікон та дверей).

      Важливо! Проводити йодопрофілактику можна тільки після офіційного оповіщення щодо її необхідності. У випадках застосування «брудних бомб» застосування препаратів йоду заборонено і може нанести непоправну шкоду.

      Директор Фастівської районної філії

      ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ»                                  Віра ТКАЧЕНКО