Фото без опису

Цьогоріч Кожанська громада зробила суттєвий крок до запровадження відновлювальних джерел енергії, шляхом реалізації проєкту «Створення плантації енергетичної верби для виробництва щепи». Метою проєкту є створення можливостей для сталого розвитку території шляхом диверсифікації сільськогосподарської галузі в напрямку відновлювальних енергетичних ресурсів Київщини.

  Особливої актуальності розвиток біоенергетики набув як для України, так і для нашої громади, коли постало питання не лише енергетичної незалежності, а й безпеки. «Енергетична верба» у сукупності із іншими джерелами відновлювальної енергії цілком спроможна замінити і вугілля, і газ. 

Питання економії бюджетних коштів на опалення бюджетних установ не один раз піднімалися на засіданнях Кожанської селищної ради. Так, за ініціативою селищної ради передбачається забезпечувати теплом заклади комунальної власності переважно за рахунок спалювання енергетичних рослин. Деревину подрібнюватимуть на щепу – паливну тріску, на якій і працюватимуть котельні. Даний спосіб надає можливість повністю відмовитися від використання газу, або звичайної котельні, одночасно покращуючи еколого-економічний стан лісосмуг та навколишнього середовища.

В рамках реалізації проєкту «Створення плантації енергетичної верби» фахівці Кожанської селищної ради прийняли участь у тренінгу «Розробка моделей ефективного використання та відновлення полезахисних лісосмуг, самозаліснених територій та необроблених, занедбаних земель», проінвентаризовані земельні ділянки, налагоджена співпраця з Українським науково-дослідним інститутом прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, за рекомендаціями науковців закладено плантацію енергетичної верби на околицях смт. Кожанка та с. Тарасівка.

Враховуючи важливість даного питання та з метою обізнаності населення громади щодо застосування біоенергетичних технологій до посадки саджанців долучилися працівники селищної ради,  КП «Добробут», місцевий бізнес, школярі, молодь та активні мешканці громади. В тяжкий для усіх час, за відсутності техніки ми маємо багато прекрасних людей які думають про майбутнє України, про екологію України, про незалежну енергетичну державу Україну.

Ми дуже вдячні людям, які не лишаються осторонь і підтримують такі проєкти! 

Фото без опису  Фото без опису   Фото без опису    Фото без опису