Фото без опису

Цьогоріч Україна відзначатиме День Європи разом із країнами Європейського Союзу – 9 травня, в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.

Саме в цей день 1950 року, тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман, один із батьків-засновників Об'єднаної Європи, проголосив свою відому декларацію. Вона розпочинається словами: «Мир у світі неможливо забезпечити без прогресивних зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає». Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. А 9 травня затверджено в Європейському Союзі як День Європи, один із офіційних символів ЄС. 

Ідея Об'єднаної Європи народилась із прагнення до інтеграції, аби не допустити повторення помилок минулого й кровопролитних воєн, що роздирали європейський континент. Для захисту цінностей свободи, демократії, рівності, поваги та захисту прав людини – основ розвитку Європейського Союзу. Україна як ніхто знає ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора. Євросоюз як ніколи об’єднаний у солідарності й підтримці України в усіх вимірах із перших днів вторгнення. 

Відзначаючи День Європи 9 травня (разом з іншими європейськими країнами), ми підкреслюємо нашу єдність та силу, нашу віру в європейський інтеграційний проєкт, як рушія розвитку та миру на континенті. Тут,  в Україні, ми разом пишемо новий розділ історії Вільної Європи.

Послання батька-засновника ЄС Робера Шумана особливо актуальне сьогодні. Маємо спільними потужними зусиллями відновити мир і безпеку на європейському континенті, зміцнивши наш спільний дім – Європу.  

Попри війну, ми дедалі глибше інтегруємось в європейський простір у всіх сферах: політичній, правовій, культурній – адаптуємо своє законодавство до європейського, разом формуємо підґрунтя для поступової інтеграції України до Єдиного європейського ринку. 

Ми не просто синхронізуємо свій календар з європейським, ми вкотре стверджуємо свою приналежність до ціннісного простору, де немає місця Дню перемоги в радянсько-російському квазірелігійному культі переможців. Після Революції Гідності 2014 року, ми почали відходити від радянської традиції «победобєсія», заміщуючи нав‘язані традиції на свідомо обрані європейські. Їхня суть – відзначати не День перемоги 9 травня, а День пам’яті та примирення 8 травня. Разом з європейськими країнами ми вшановуємо полеглих у найкривавішій і наймасовішій війні в історії людства, що супроводжувалась мільйонами жертв і жахливими злочинами тоталітарних режимів.

Вже девʼятий рік поспіль та другий рік повномасштабної війни, Україна відстоює на полі бою свою незалежність від “руського міра”, самобутню ідентичність та своє європейське вільне майбутнє. В його основі – повага до людської гідності замість культу знецінення людського життя (дегуманізації), який розквітає в сучасній росії.

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису Фото без опису  Фото без опису Фото без опису  Фото без опису Фото без опису  Фото без опису Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису