Ботулізм це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

        В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.

        Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

- з диспепсичним синдромом,

- з розладом зору,

- з порушенням здихання.

       Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у мязах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.

          Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

- вяленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,

- мясних та грибних консервів,

- консервів домашнього виробництва,

- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,

- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

            Памятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати.     

Фото без опису

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Фастівського району

Місто                  Фастів

Адреса                вул. Житомирська, б/н

Телефон     (0465) 5-52-36, +38097-055-71-51

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВ-СЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

2024р.