Фото без опису

Державний прапор України - сучасний прапор України, стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3.

1991 року, після розпаду СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України.

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни.

28 січня 1992 року Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України.

23 серпня в Україні щорічно святкують День Державного прапора.

Державний Прапор України як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення України.

Національний стяг є символом боротьби, перемоги і любові до своєї країни.

Цікаві фактів про державний прапор України

  • Державний прапор України — прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
  • Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форм.
  • Колірна гамма прапора існує вже тисячі років. Появу жовто-синіх кольорів пов’язують з Великим переселенням народів, яке відбувалося 3000 років до н.е.
  • Князь Данило Галицький, засновуючи місто Львів (перша згадка в літописах – 1256) названий на честь свого сина Лева, подарував жителям герб із золотим левом на синьому тлі. Це говорить про те, що Україні властиве поєднання синього і жовтого.
  • Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації.
  • Під час революційної “Весни народів” 1848 р. Головна Руська рада у Львові відновлює використання герба Руського королівства (Галицько-Волинської держави) ХІІІ-XIV століття з зображенням золотого лева, що спинається на скелю у синьому полі, а як національні прапори широко вживаються стяги з поєднанням синього і жовтого кольорів. На початку ХХ ст., під впливом поширеної в Німеччині практики для створення місцевих прапорів (згідно яких кольором верхньої смуги на прапорі є колір основної гербової фігури), певного поширення набув жовто-синій прапор (тобто, верхня смуга жовта). Тому до початку 1918 р. вживалися обидва варіанти прапорів.
  • У XVIII столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою.
  • 22 березня 1918 р. Центральна Рада на чолі з Грушевським прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки. 13 листопада 1918 р. синьо-жовтий прапор став і державним символом Західно-Української Народної Республіки. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 — в Карпатській Україні.
  • У період 1917 — початку 1919 рр… синьо-жовтим прапором користувалися в Україні і більшовики.
  • Українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами. Під жовто-синім прапором ішли в бій українські юнаки під Крутами.
  • У серпні 2004 року Президент підписав Указ № 987/2004 про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. До цього День державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Раніше столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією. У 2009 році екс-президент Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.
  • Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно також трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.
  • Також синій і жовтий — це вогонь і вода, чоловіча і жіноча стать. І все ж, головна ідея синьо-жовтого — це велика гармонія космосу, сонця, землі та всього на землі сущого.
  • Цікаву версію щодо походження синіх і жовтих кольорів висунув історик і мовознавець зі Львова Б. Якимович. На його думку, слово “хохол” монгольського походження і складається з двох частин: “хох” — синій, блакитний, небесний, “улу” (юлу) — жовтий.
  • На початку 1992 року китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього Президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб в тільки виниклій самостійній Україні передусім змінили розміщення кольорів на головному державному символі — синьо-жовтому прапорі. Мовляв, якщо він і далі залишатиметься таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах.
  • Синій колір згори і жовтий знизу утворюють гексаграму “Пі”. Згідно з класичною китайською Книгою змін “И-цзин”, — це одне з чотирьох найгірших комбінацій. Її розшифровують так: “Будьте пильні і передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона швидше не збудеться, чим збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями”. Тоді як зворотне розміщення кольорів, коли жовтий розташований вгорі, а синій — внизу, утворює абсолютно іншу гексаграму “Тай”, яка означає: “Розквіт. Мале відходить. Велике приходить. Щастя. Розвиток”.
  • Найбільший український прапор, який був намальований, з’явився в Києві в червні 2014 року. Волонтери на Оболонській набережній розмальовували величезну ділянку бетонного укосу набережної в кольори прапора України. В акції взяли участь тисячі киян.
  • 27 липня 1976 року у Монреалі під час півфіналу з футболу між збірними НДР і СРСР, у складі якої переважали гравці з київського “Динамо”, 150 українців вивісили плакат із надписом: “Свобода Україні!” За матчем спостерігало від 50 до 57 тис. вболівальників і десятки тисяч телеглядачів. У другому таймі двадцятирічний Данило Мигаль із Тандер-Бей (Онтаріо) вибіг на поле у вишиванці та із синьо-жовтим прапором, вигукуючи слова “Свобода Україні!” і танцюючи гопака. Акція тривала 15 секунд, після чого поліція вивела його зі стадіону.
  • 26 квітня 1989 Юрко Волощак, активіст Товариства Лева вперше в Україні підняв національний прапор на мітингу на честь річниці Чорнобильської катастрофи на пл. Ринок у Львові; пошила його художниця Галя Дмитришин, він був з нашитим золотим тризубом. Відразу після цього підняв прапор і хтось з членів Українського Християнсько-Демократичного Фронту, керованого Петром Січком. Це був перший за радянських часів прецедент публічного підняття українського національного прапора в УРСР.
  • Найбільшим прапором України 30 на 45 метрів (1350 м²), занесеним у Книгу рекордів України, є “Донецький прапор”, пошитий вдовою донецького шахтаря, пенсіонеркою Марією Бєлятковою з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу, 23 серпня 2007 року.
  • 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.
  • 2016 року, з нагоди 25 річниці Незалежності, в Музеї архітектури та побуту Пирогово створили величезний прапор України із квітів. Площа прапора склала понад 13 тисяч квадратних метрів, і він увійшов до Книги рекордів Гіннеса та Книги